Сигурно мнозина са позабравили как през ноември 2016 г. бунтове обхванаха мигрантския

...
Сигурно мнозина са позабравили как през ноември 2016 г. бунтове обхванаха мигрантския
Коментари Харесай

И тази власт подцени мигрантското цунами

Сигурно мнозина са позабравили по какъв начин през ноември 2016 година протести обхванаха мигрантския център в Харманли. Стотици млади мъже тогава започнаха да чупят, да палят, да хвърлят камъни по служителите на реда. Намясто отидоха и сили на жандармерията, в това число с тежка техника и водни оръдия. Имаше данни, че е употребена и армията. Необходими бяха няколко часа и доста старания, с цел да бъде овладяна обстановката. Оказа се, че над 500 афганистанци са протестирали против третирането им

в лагера, против изказванията на локалните, че измежду тях има плъзнала болест, против връзките с мигрантите от други националности. При безредиците бяха ранени няколко служители на реда, а съгласно правозащитници са потърпевши и мигранти. Стигна се до обвиняването на 21 афганистанци, имаше наказателно дело и даже присъди. Докато течеше това, се стигна до неуместната обстановка, в която 9  обвинени и подсъдими се оказаха изчезнали от България и правораздаването - евентуално отпътували към Западна Европа. 

Този случай стана симптоматичен както за картината към мигрантските талази, за вероятните им размери, за българските странности към оправянето с тях, по този начин и за това какво се получава, когато всичко това се подценява от управляващите. От дистанцията на времето ясно се вижда, че да вземем за пример проблемът с афганистанските мигранти въобще не е от през днешния ден, че за последните години и без проблемите с талибаните хиляди и даже десетки хиляди от тях са минали нелегално през България.

По остарял обичай 

управляващите в България в никакъв случай не се учат от своите и чуждите грешки,

нямат памет за към този момент случилото се, постоянно се считат за ваксинирани против същински рецесии и проблеми. И в случай че въпреки всичко в миналото  заговорят за такива, сигурно го вършат най-вече за да драматизират със задни мисли и цели. Сегашната власт не направи изключение.

От месеци беше явен възходящият мигрантски напън, както и че този път той изобщо не изчака летните месеци, а стартира доста по-рано. Само за първите 6 месеца на годината бяха регистрирани над 17 000 противозаконни влизания в страната, основно от Сирия, Ирак, Иран и изключително от Афганистан. И до момента в който мигрантите се увеличаваха с всеки минал час и бяха засичани навсякъде - на автомагистрала " Тракия ", в софийски села, в центъра на София, започнаха и въпросите какво в действителност правят МВР, Гранична полиция, армията, ДАНС, държавното управление, службите. Какви са тази граница, тази ограда, тези сякаш усилени елементи, 

позволяващи толкоз доста хора да се озоват във вътрешността на страната

През цялото време властта говореше, като че ли нищо не се случва, че занапред можели да дойдат някакви проблеми, че се следили процесите. При чуване в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков обясняваше, че   " Министерство на вътрешните работи е способният държавен орган, който реализира надзор на държавната граница и все още министерството продължава да поддържа подготвеност за своевременна реакция, в случай че този натиск от мигранти нарасне извънредно ".  Той разказваше по какъв начин подобен напън имало в Литва, в Гърция... Но всичко беше отпратено в далечното и неразбираемо бъдеще. А рецесията към този момент се беше настанила трайно в България.

Изведнъж се оказа, че всички бежански центрове освен са цялостни, само че са и претъпкани, стана нормална панорама групи мигранти - предимно млади мъже, да стоят в гори, да се придвижват по автомагистрали, да се разхождат из София. И чак тогава властта се усети. Рашков заприказва за незабавно откриване на нови бежански центрове, в това число и тук-там, на които нито една власт до момента не е съумяла да направи това поради митинги на локалните хора. 

След това

президентът Радев също се тормози и отиде персонално на Капитан Андреево и в Елхово,

с цел да види какви са обстановката и подготовката на границата. Той облетя няколко региона, с цел да заяви, че оградата по границата е компрометирана, само че най-малко съставът бил квалифициран. От друга страна, нямало пари да се окастрят храстите по границата.

Няколко дни по-рано Радев звънна на турския президент Ердоган, за да го моли да продължи да не позволява мигранти към България. " България прави оценка високо напъните на Турция за преодоляване на засиления  миграционен напън на границата си с Иран ", декларирал българският държавен глава и добавил, че " България също регистрира усложняване на миграционната конюнктура ". Радев посочил, че " страната ни чака Турция да продължи, както до момента, да извършва споразуменията с Европейски Съюз, контрактувани през 2016 година в региона на противозаконната миграция ". Декодирани, тези послания означаваха единствено едно - апелирам ви, не пускайте мигрантите, знаем, че подвластен от вас и че сме в ръцете ви.

Президентът свика и Консултативен съвет за национална сигурност, с цел да изясни, че 

би трябвало да има актуализация на бюджета и поради мигрантската рецесия

За да може да има пари за заплащане на повече служители на реда, които да бъдат ситуирани по границата. На този декор се появи и водачът на партията " ИТН " Слави Трифонов, който в най-хубавите обичаи на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов раздаде инструкции по какъв начин армията и полицията би трябвало да бъдат ситуирани по границата. " Министерството на вътрешните работи и Министерството на защитата би трябвало да работят в безспорна съгласуваност, с цел да разположат служители на реда и военни на границата и с всички сили самоотвержено да защитят територията и жителите на България ", написа той в пост във Facebook. 

Всъщност

цялото настоящо ръководство пое по пътя на Борисов,

който обясняваше по какъв начин с помощта на него и положителните му връзки с Ердоган България била избавена от огромна мигрантска вълна. Той въобще не загатваше по какъв начин при неговото ръководство се построи по едно и също време т.нар Балкански поток, който обслужва главно Русия и Турция, както и че хващаше и връщаше на Ердоган бягащите от неговия режим хора. И че единствено това, а не някакви особености на Борисов караха турският президент да е благ и добър. Ердоган на няколко пъти даваше да се разбере, че той ръководи мигрантските потоци и че той може несмущаемо да ги употребява като средство за напън. Гърция разбра това по много недодялан метод.

А в случай че са правилни

прогнозите на посланика на Афганистан в България 

Мохаммад Сайфи за размера на идващия мигрантски поток, опциите за горното ще са още по-големи. В поредност изявленията дипломатът разгласи, че единствено за последните 10 дни са тръгнали 5 милиона млади хора, както и че основният им маршрут е през Пакистан, Иран, Турция, България и през Гърция към Европа. И че се чакат още доста милиони.

Смята ли някой, че България е готова да посрещне всичко това? Засега виждаме единствено взривоопасна примес от властово ахкане и пъшкане, популизъм, липса на тактическа, стратегическа и дипломатическа подготовка и очевидно безполезни политически диспути. И това може доста бързо да направи от рецесията злополука.

Александър Александров, 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР